Uw site optimaliseren voor mobiel: een dedicated of een responsive site?

digital

Steeds meer surfers bezoeken een website met hun smartphone. Het is dus cruciaal om uw site aan te passen voor kleine schermen. Dit zijn enkele methodes waarmee u de overgang naar mobiel niet kan verknoeien.

Dedicated site

Dat is een site die alleen voor mobiel gemaakt wordt. De url van de site begint met een m en niet met een www. De inhoud kan identiek zijn aan die van uw site of helemaal anders, dat beslist u zelf. U kan vrij kiezen omdat de ene onafhankelijk is van de andere.

Voor externe links is het niet nodig om www of m in de url te plaatsen. U kan een redirect voorzien waardoor een surfer automatisch naar uw dedicated site doorgestuurd wordt als die een smartphone gebruikt.

Het grote nadeel van deze toepassing is dat u twee keer inhoud moet creëren en beheren. U moet de inhoud immers aanpassen voor mobiel.

Een dedicated site is ook minder efficiënt op het vlak van SEO (lees hier ons artikel over SEO). Zoekmachines moeten twee sites scannen om naar uw site te kunnen verwijzen, mobiel of desktop. Google heeft een voorkeur voor een responsive site en benadeelt doorverwijzingen.

Denk responsive

Steeds vaker wordt responsive een vereiste, voor de eenvoudige en goeie reden dat deze methode efficiënter is.

Met een responsive site zal uw inhoud zich automatisch aanpassen aan het formaat van het scherm van de surfer.

In het algemeen wil de mobiele surfer dezelfde functies en mogelijkheden terugvinden als op zijn computer. In dat geval is een responsive site de beste oplossing omdat het minder werk vraagt. (Het is makkelijker om één site te beheren en te updaten dan verschillende.)

U moet dus een keuze maken omdat, in de meeste gevallen, de gebruiker steeds vaker mobiel surft. En die wil mobiel dezelfde functies kunnen gebruiken als op een computer.

Bovendien is het mogelijk om een deel van de inhoud te verbergen voor mobiele versies, zonder het aantal functies te verminderen. Dat maakt de tekst bondiger en beter aangepast aan een mobiel formaat.

Zijn apps een oplossing?

Met apps ligt het helemaal anders. Die zijn alleen toegankelijk voor de gebruiker via een aankoop of een download in een appwinkel (App Store, Windows Store of Google Play).

Het grote voordeel van een app is de gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid (de app kan onmiddellijk geopend worden vanop het beginscherm). Bovendien stimuleren de notificaties van de app het bezoekersverkeer en de communicatie met de gebruiker.

Het is echter heel duur en ingewikkeld om te realiseren.

Daartegenover staat dat een app een eenvoudige container kan zijn die de inhoud van uw site toont, maar alleen op voorwaarde dat die ook responsive is…

Dit pagina delen